2012/03/28

Smördegsrutor

Idag blev jag sugen på att göra något söt, jag frågade mina barn och de sade smördeg med marmelad... mmmm...och så blev det.

Visst ser dem smarriga ut!!

fyllda med guabamarmelad, vaniljsås och jordgubbar
Guaban kommer från Kuba.

2012/03/25

Scoutlägertårta

Dags igen att visa den senaste tårta....Det var en riktig huvudvärkt att slutföra tårtan... minsting blev sjuk igen, jag tror att han känner på sig att mamma måste baka och vad betyder det... att mamma kan inte ta hand om honom; trots allt tårtan blev klart och jag är nöjd med resultatet.




Tårtan består av ljus vaniljbotten
Fylld dem mangomousse och jordgubbsmousse
Spacklad med vaniljsmörkräm
Täckt med fondant
Dekorationer är gjorda av flowerpaste och modeling paste.

2012/03/17

Två flugor i en smäll



Avklarad och klart, 2 tårtor till en 60 årsfest.
Jag fick välja tema på tårtor samt fyllningar, Cecilio är en god vän till oss, han är från Cuba och jag tänkte; det skulle passa bra deras mest populär skjorta som heter "Guayabera" som en tårta.

Ljus tårtbotten, fylld med kokosmousse och limemousse.
Tårtan är spacklad med vaniljsmörkräm, täckt med sugarpaste.

Alla dekorationer är gjorda av sugarpaste.

Tårta nr 2 blev en enkel spritsade tårta, även detta är gjord av ljus tårtbotten och samma fyllningar som den första.





2012/03/16

Olika fyllningar

Här tänkte jag nämna olika tårtfyllningar man kan ha.

AfterEight Fluff
Ananasmousse
Bananmousse
my way
Buttercream (olika smak och färg: kaffe, choklad, vanilj, nutella, färskost och marmelad)
Chokladmousse
C
hokladmousse med Baileys
chokladganache (Vit-Ljus-Mörk)
Citronmousse
Dumlekolafluff
Glasskräm
Hallonfärskostmousse
Hallonmousse Laktosfri
Jordgubbsmousse 1
Jordgubbsmousse med
schweizermaräng.
Lemon Curdgrädde
Lakritsmousse
Limemousse

Lingonmousse
Mangomousse 

Mango & Passionsfruktsmousse
Marshmallowfluff
Nutellamousse
Nutellakräm
Pollyfluff

Vaniljkräm
Vit Chokladganache.

2012/03/11

Chocklad Cheesecake


Du behöver:

200 g färskost te.x Philadelphia
3 äggulor
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 äggvitor
3 dl grädde
200 gram riven mjölkchoklad
3 /4  pkt digestiv ( eller efter smak och tycke)
25-50 gram smält smör

Chokladtryffel :
200 gram mjölkchoklad
1 1/2  dl grädde
3 msk smör

Gör så här :

Smula digestiven; jag gör så att jag lägger digestiven i dubbla fryspåsar och sedan mossar dem, sedan rör ihop digestiven med det smälta smöret.
Tryck ut i en rund form, med avtagbara kanter.
Hacka mjölkchokladen grovt.
Dela äggulor från äggvitor i olika bunkar.
Blanda äggulorna med färskost, vaniljsocker och strösocker,vispa tillsammans till en slät smet.
Vispa grädden i en skål, vispa den hårt, sedan vänd den ner i smeten.
Vispa sedan  äggvitor i en till skål och vispa till ett hårt skum och vänd sedan ner denna i smeten också.
Rör ner den rivna chokladen, och vänd om tills det blandat sig.
Häll upp smeten i formen täck med plastfolie och ställ den i frysen.

Då kan du börja med chokladtryffeln:
 
Bryt chokladen, i mindre delar.
Sjud grädden och smöret i en kastrull, häll sedan den heta grädden över chokladen och rör tills tryffeln är slät.
Låt detta svalna i kylskåp innan du breder detta över cheesecaken.

Cheesecaken ska stå i frysen i minst 6 timmar, men  gärna över natten innan du serverar.
Ta fram den 20 minu
ter innan den ska serveras.

Små kakor av kondenserad mjölk

Jag är lite "eller mycket" förtjust i kondenserad mjölk, I love't.
Jag var nästan tvungen att testa och baka dem här små kakor, dem såg bara ljuvliga ut och dem blev det faktiskt; mjuka och lite krispiga också.


Det blev faktiskt ett succé bland mina barn och hans kompisar!

Här kommer steg-för-steg beskrivning.

Du behöver:

1 äggula
125 g smör (rumstemperatur)
200 g kondenserad mjölk
350 g maizena
2 msk strösocker (valfritt).

Gör så här:
Blanda äggula, smör, och kondenserad mjölk i en bunke till du får en slät smet.

Sikta maizena, blanda den ner i smeten lite i taget (det går bra att vispa)

Blanda till ett hårt smet
Rulla små bollar, placera dem på en plåt med bakplåtspapper, platta dem lätt med en gaffel eller gör små håll i mitten och fyll dem med sylt.
Fick ca 60 st.

2012/03/06

Lite teknik

Förrförra veckan lärde jag mig på kursen att göra rosor, prästkragar samtidig att använda färg och göra rosetter.


Blommor blev jag nöj med.
Rosetten blev inte som jag ville men det är bara att öva mer.

Det är första gången jag arbetar med flowerpaste, jag gjorde den själv.

Prästkragen blev fin.

Det gula ros färgade jag med både pink och pärlemor ätbarpulverfärg.


















Tårtan var grym god.
Tårtan består av
Ljus vaniljbotten fylld med vit chokladganache och nutellamousse
Spacklad med chokladsmörkräm och täckt med sugarpaste.
Alla dekorationer är modellerade i flowerpaste.

Nutellamousse

Jag har fått några frågor om hur jag gör nutellamousse, så, här kommer receptet med steg-för-steg beskrivning.

4 dl vispgrädde
200 g Nutella
2 äggvita
1/2 glas mjölk
50 g strösocker
4 gelatinblad
Först smälter man Nutella i vattenbad.
Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallvatten i 5 minuter. 


Värm mjölken i mikro (den ska inte koka), lägg gelatinbladen i det varma mjölken och rör om.

Vispa äggvitorna till en hårdkonsistens, lägg dem vid sidan.
Lägg mjölken och nutella i en bunke
Blanda det varma mjölkblandning med det smälta nutellan.

Vispa grädden, lägg den vid sidan.

 Dags att blanda alla ingredienser väldig försiktigt.


Blanda ner äggvitor med omslutande rörelser, (var försiktig att smeten inte sjunker).



Samma sak med grädden, blanda ner den.

Ta en stor skål och lägg Nutellablandningen.

Täck smeten med plastfolie och lägg den i kylskåpet några timmar (helst över natten).

Shopping


Jag letade efter en barnbok att ge bort som present, gick in på akademibokhandeln, hittade en jätte fint barnbok, på väg till kassan fastnade jag på matbokhyllan, kunde inte motstå och köpte både barnboken och det ni ser på bilden, den är så, oh!!
jag vill baka och testa alla recept.