2012/05/29

Morsdag fika.

Solen skiner, fåglar kvittrar, det var en riktigt härlig Morsdag.
Jag hade ingen lust att stå vid köket och baka något avancerad, så...medan min man grillade och mina barn lekte med sina vattenpistoler fixade jag en otroligt gott dessert, det måste testas.

Oreo Ice Cream Sandwich Cake

Det behövs:

2 -3 dl choklad fudge
3 dl chantilly cream
1 paket färdig chokladpudding"pulver"
8 oreo kakor "krossade"
12 sandwich glass
:
Till fudge:

1,5 msk kakaopulver
1 msk smör
1/5 burk kondenseradmjölk
1/5 tsk vaniljsocker eller koncentrat
Smält smöret på låg värme sen tillsätt kakaopulvret och blanda väl.
Tillsätt kondenseradmjölken och höj värmen lite grand.
Rör smeten hela tiden till det tjocknar, lägg till vanilj och blanda väl.
Fudgen ska vara lite varm annars blir det svårt att blanda sedan.








Chantilly Cream "Cool Whip"

2,5 dl grädde
75g florsocker
1 tsk vanilj koncentrat
Visp grädden, florsocker och vanilj till fast konsistens.
Oreo Ice Cream Sandwich Cake:
Blanda chokladfudge tillsammans med 1 dl grädden och blanda
Tillsätt chokladpuddingpulver och blanda kraftigt
Blanda sedan ner de krossade Oreo kakorna.
Lägg 4 av Sandwich glass bredvid varandra på en aluminiumfolie (ca 45 cm lång)

Bygg tre lager av glass-fudge smet
Till sist ska  hela glasstårtan spacklas
med resterande grädde "chantilly cream"
Täck glasstårtan med folie och in i kylen, minst 4 timmar.
Ta glasstårtan ur kylen ca 10 minuter innan den ska ätas.

2012/05/22

Min lilla födelsedagstårta + annat gott

I år ville jag ha en annorlunda födelsedag , jag kom på att spela boule skulle vara en rolig sätt att fira den.
Globen boulebar blev det, jätte god mat och otrolig rolig spel, efteråt åkte vi hem till mig, tårta och annat gott väntade på oss.

Min födelsedagstårta, mangomousse med mango bitar och kokosmousse
Spacklad med vaniljsmörkräm
Alla dekorationer är sugarpaste-flowerpaste
Annat gott fanns med.

2012/05/15

Galet gott Limemousse

jag har gjort limemousse många gånger nu, kanske är dags att skriva ner receptet..vad tror ni?

Ingredienser:
 
4 äggulor 
4 msk socker
14 g gelatinpulver
färskpressad limejuice av 2st lime
250 g vispgrädde
3 msk strösocker
Finriven skal av 1st lime 
 
Gör så har:
 
Blötlägg gelatinen i citronsaften
Vispa äggulor tillsammans med 4 msk socker tills smeten blir vitt. 
Smält gelatinen snabb i mikron och lägg till i äggsmeten, ställt den i kylskåpet en stund (jag hade den typ 30 minuter).
Vispa grädden med de andra 3 msk socker och vänd försiktigt ner i blandningen.
Låt den kyla över natten y kylskåpet.

Lycka till!!

2012/05/14

Hela vägen till 60

Min svärmor fyllde 60 och till hennes big day, ville jag att tårta inte skulle vara unik utan den skulle visa hennes personlighet; färgglad, söt men framförallt vacker.
Tror att jag lyckades.

3 våning tårtan som består av:
Vaniljtårtbottnar fylld med dumlemousse och limemousse
Spacklad med vaniljsmörkräm och täck med sugarpaste.
Alla dekorationer är gjorda av flowerpaste 








Glömde att säga att hon hade ingen aning om hur tårtan skulle se ut, så, hon blev glatt överskattad.

Tårtbotten

Gud vad tiden går fort, jag har velat att skriva några inlägg både recept och steg-fö-steg beskrivningar men har inte hunnit riktig...nu ska ta itu saken, annars blir det aldrig.

När jag började att baka tårtor hade absolut ingen aning om varken tårtbottnar eller fyllningar. Jag letade efter på nätet och hittade den populära tårtbottenrecept "Lika delar", jag testade den ett tag...tyvärr fick jag aldrig en riktigt hög och fin tårtbotten, under tiden gick jag på en tårtkurs och bland annat fick vi ett tårtbottenrecept och när jag provade den blev jag helt sålt.
 

Jag vill dela med er detta recept.

På bilderna nere kan ni se skillnaden på tårtbottnar.

Tårtbotten med "Lika delar recept"
Tårtbotten med mitt recept.

Till en 20cm bakform

5 ägg
150 g strösocker
150 g mjöl
5 g bakpulver (kan uteslutas)
1 tsk av någon smakessens eller arom (kan uteslutas)
 Gör så här:

1.Sätt ugnen på 165/170 grader
2.Blanda ägg och socker i en kastrull, värm i vattenbad tills socker har löst sig eller (om du har en termometer) tills blandningen har nått 37-40 grader.
Enklast är att värma den i riskokare.

3.Sen ska du vispa blandningen vitt och pösigt, hur vet man att den är färdig, ja, när du kan rita en bokstav och den inte försvinner då och bara då är färdig vispad. (se på bilden).
Det kan ta mellan 15 till 20 minuter med vanligt visp och knapp 10 minuter med köksmaskin.
4.Sikta ner mjölet och bakpulver i smeten, blanda väl och försiktigt, jag gör så: kör 3 varv  runt skålen men slickepott och den 4de tar jag från mitten upp, på det sättet försäkrar jag mig att all mjöl blandas väl, det är bara fortsätta till allt är riktigt blandat.

5.Vänd ner smeten i en färdig kläd bakform och in i ugnen, bakningstid kan variera beroende på ugnen, för mig brukar det räcka med 35 minuter, jag känner av med sticka om de är färdigt och kom ihåg att inte öppna ugnslucka innan de 20 första minuterna har gått annars sjunker kakan.
6.Låt den kallna, typ i 5 min (jag vänder kakan upp och ner så fort jag tar ut den från ugnen för att den blir jämt och fint).
7.Låt den vila ett dygn innan du delar på den, om du ska frysa kakan då ska den frysas när den är halv kallt.
 Här kommer en liten tabell på de olika satser vid olika bakformar.
Bakform          Ägg Socker Mjöl Bakpulver
12                2 60  g 30  g 1 g
18                3 90  g 60  g 1,5 g
20              5
150 g 150 g 5 g
25              6
180 g 180 g 5 g
28             8
240 g 240 g 5 g
30             9 
270 g 270 g 5 g
35          10  
300 g 300 g 5 g

 Lycka till!!


2012/05/05

Vår / Sommar

Helgens tårta, en liten tårta präglad av färgen, känslan av att sommar är här.

Min svägerska ville gratta sin arbetskamrat på hennes födelsedag med en ljuvlig tårta

Mjuk och saftig vanilj tårtbotten

Fylld med jordgubbsmousse och vaniljmousse
Tårtan är spacklad med marshmallow smörkräm
Täckt med sugarpaste
Alla blommor är också av sugarpaste.