2013/01/27

Batman-Gotham city tårta

För någon vecka sedan gjorde detta Batman tårta till min väninnas son, han var så glad över att ha fått den att han vägrade att dela  sin älskade tårta med sina kompisar.

Det var väl roligt att höra det.






Tårtan består av:
Vanilj tårtbotten
Fylld med choklad - jordgubbsmousse
Alla dekorationer är gjorda av sockerpasta.

2013/01/21

Red Velvet mini cupcakes

Det lönar sig att vara hemma och VAB, har chans att uppdatera bloggen och lägga ut nya recept som jag har testat.

Den här gången var det dags för Red Velvet cupcakes som jag  hittade här http://www.objetivocupcake.com/2012/02/menos-innovadora-imposible-mini.html.

Toppad med philadelphia frostning, grym goda.
Tyvärr bilderna blev inte alls bra, hade så lite tid att fota innan festen började.

Vill tacka min kära vänn Nyree för så fina bilder.


Vad behöver vi:
Ca 12 stora cupcakes eller 36 mini

60 ml vegetabilisk olja
160 g socker
1 ägg
1 msk kakao 
1/2 tsk red pastafärg
1 tsk vanilj extrakt
125 ml mjölk
1 tsk citron saft
150 g mjöl  
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk  vitvin vinäger eller ättika

Hur gör vi.
Sätt ugnen i 170 grader, dela cupcakesformar i bakformen.

Blanda citron saften i mjölken, låt det stå i 5-10 min tills den skär sig.

Blanda väl i en skål ( jag vispade) sockret och oljan, fortsätt att vispa, under vispningen addera ägget och vaniljextraktet.   


I en annan skål sikta mjölet med kakao. Blanda på låg hastighet hälften av kakaoblandning i socker-olja smeten, tillsätt mjölken och till sist addera resten av  kakao blandning

Och sist men inte minst, blandar vi i en mugg, vinäger och bikarbonatet, när det börjar bubbla adderar vi det i smeten. Blanda väl tills smeten är jämt och fint.
Nu kan vi lägga till pastafärgen.


Färdig, nu delar man smeten i cupcakesformar, kom ihåg bara 2/3 delar och gräddas i 20 min för stora cupcakes eller 10 min för mini cupcakes.

Låt cuppisar svalna.

Om man ska servera de på en gång vänta tills de är kalla för att börja dekorera annars de kan frysas till ett bättre tillfället.

Mina första macarons fyllda med chokladtryffel.

Länge har jag velat testa att göra macarons men det man läser på de flesta bloggs är att det är inte alls lätt att lyckas....till slut vågade jag och testade med detta recept.

Super enkel att följa och jag tycker att så svårt var det inte, visst måste man öva lite storleken på macarons men nu finns de jätte fiffiga macaronsmatta som jag tänker köpa snart...hur kan man misslyckas med en sådant.

En sak till som kan vara lite jobbigt, iaf första gången....När är de färdiggräddad? och det vet man inte riktigt, kan tycka att många även de bästa slänger en del just på grund av det.

Mina tips, var noggranna med receptet och följe den, köp mattan, låt macarons vila minst 45 min innan gräddning, detta för att macarons inte spricka och tappa formen.

Lycka till!

Receptet kommer från Pice of Cake, den är så bra.

http://cheesecakedream.blogspot.se/2010/09/franska-macarons-med-hallon-vitchoklad.html

Foto by Nyree



30 st macarons beroende på storleken av varje del.

120 g äggvitor
35 g socker
150 g mandelmjöl
150 g florsocker

För sockersirapen:

150 g socker
50 g vatten

Vispa 60 g äggvitor till hårt skum, tillsätt under omrörning 35 g socker. Värm upp sockersirapen till 118 grader, häll därefter ner den heta sirapen i en smal stråle ner i äggviteskummet, blanda hela tiden om. Fortsätt att vispa i ca 10 min, smeten ska kylas ner samt få en glansig fin konsistens.

Sila mandelmjölet och florsockret i en annan bunke. Blanda mandelmjölet med de resterande 60 g av äggvitan. Vill du färga macarons då är det dags nu.


Nästa steg är det kritiska steget. Det gäller att vara väldigt försiktig när man blandar i marängsmeten med mandelblandningen. Man ska blanda så lite som möjligt, snarare "vika in" marängsmeten. Börja med ca 3 dl av marängsmeten som du blandar med mandelblandningen, detta för att lättare kunna blanda i resten av marängen. Vik försiktigt in resten av marängen, några omrörningar för mycket och smeten kan vara förstörd, så var försiktiga! 


Klä ugnsplåtarna. Spritsa ut små macarons, se till att inte spritsa ut dem för nära varandra. Låt macaronsen stå i rumstemperatur i ca 45 min, detta för att ytan ska hinna torka lite så att de inte spricker så enkelt i ugnen. Grädda i 155 grader i ca 12-15 min. Låt macaronsen svalna och fyll med valfri fyllning.


 



Dessertbord

Tiden, tiden....jag skulle vilja ha mer tid över för att hålla bloggen uppdaterad...men jag gör så gott jag kan.

Tiden, tiden...tiden går alldeles för fort...nyår firandet...känns som om det var igår...alldeles för fort helt enkelt.

På tal om nyårs firandet.....mitt bidrag till nyårsfesten, ett smarrig och enkelt dessertbord.

Rocky Road
Macarons
Choklad-baileys mousse
Hallonkola
Red velvet mini cupcakes toppad med philadelphia frostning






Bilder: Nyree Ruiz Sundberg